Elfstedentocht Dag 4: Sneek-Noord - IJlst

21 mei 2026 - Groningen, Nederland

1000041473

Het laatste korte stukje smaakt naar meer dus daarom neem ik op 29 september de trein naar Sneek-Noord. Een kwartiertje lopen en dan sta ik weer op de steiger waar ik destijds uitgestapt was. De packraft is snel opgeblazen, maar als ik in het water lig, blijkt het toch niet zo'n goed idee om de waterdichte zak met overnachtingsspullen achter mijn rug vast te binden. Dat zit niet lekker. Dus ik voer in het water een bagageverplaatsing uit, dat kost wel een kwartier extra.

Met een strakblauwe lucht en een lekker zonnetje gaat het vervolgens naar het centrum van Sneek. Leuke grachten en mooie bruggetjes. Het is heel rustig op straat. Om 13:00 ben ik bij de beroemde Waterpoort. Dan de Geeuw of Geau op richting IJlst en dat is behoorlijk afzien. Tegen de wind in en het wordt een erg breed water met veel golven van grote boten.

10000411081000041110

Het duurt bijna 2 uur voordat ik in IJlst ben. Ik zie wat suppers, die lekker met de wind meepeddelen. En ik passeer houtzaagmolen 'de Rat', die ik al heel lang in de verte heb gezien. Waarom zou die molen zo heten?

Ik weet dat de herberg in IJlst bij de brug is en gelukkig is daar ook een keurige aanlegsteiger. Alleen zit daar erg veel eendenpoep op, dus moet ik zorgvuldig een plekje zoeken, waarbij ik daar niet middenin terecht kom als ik uit de boot klim. Wanneer ik op het punt sta om uit te stappen komt er een man in een soort van opblaaskajak langszij.

'Wilt u hier ook aanleggen? ' vraag ik, want ik lig bij het enige schone plekje. 'Nee hoor, ' zegt hij en dan wil hij weten  wat voor boot ik heb en zo begint een heel gesprek op het water, voornamelijk over kanoën. Tenslotte vaart hij door en stap ik uit.

100004111110000411141000041115

De herberg is erg gezellig (een gedeelte is heel oud) en ik krijg een kamer met uitzicht op de brug. Eenmaal daar ben ik zo moe dat ik eerst 2 uur slaap. Dan is het tijd voor het avondeten. Ik krijg een menu en er is voor mij een tafeltje gereserveerd met een bordje met mij achternaam. Het is heel druk en allerlei soorten mensen zitten er te eten en te praten. Ik krijg carpaccio, kabeljauw en koffie met taartjes. Veel meer dan ik normaal eet, maar erg lekker.

Na het eten ga ik naar mijn kamer, kijk naar het journaal en bel daarna met mijn ouders, die erg meeleven met mijn tocht. Mijn broer belt mij toevallig ook  en ik moet hem uitleggen waar ik ben en wat ik daar doe. Als laatste bel ik mijn man. En dan is het bedtijd.

Joehoe! Twee steden gehad!