Elfstedentocht Dag 3: Scharnegoutum - Sneek-Noord
17 mei 2026 - Groningen, Nederland
Het is september en tijd voor een volgend stuk Elfstedentocht. Mijn wederhelft moet in Leeuwarden met een koor het Requiem van Verdi zingen en ik maak gebruik van de gelegenheid. Alleen wil ik wel om 15:00 in de Harmonie zijn om het concert te beluisteren, dus dit wordt een ingewikkelde logistieke operatie.
Nadat ik man en meerijdende collega-koorzanger bij het station in Leeuwarden heb afgezet rijd ik naar Scharnegoutum. Moeiteloos vind ik de plek terug waar ik was uitgestapt en ik kan ook nog vlakbij parkeren. Deel 1 van de operatie is geslaagd.
Om 10 uur kom ik aan en om kwart over 10 vaar ik weg. Het is heerlijk weer. Ik peddel verder over de Zwette richting Sneek. Ik kom langs allemaal huizen aan het water, waar veel mensen lekker in de tuin zitten en naar me zwaaien. Een oude meneer heeft een snoeischaar aan een hele lange stok met touwen eraan en snoeit zo een boom bij. Zou hij deze constructie zelf gemaakt hebben? 'Goeie!' roept hij. Zo groet men elkaar hier.
Om half 12 na ruim een uur wordt het tijd voor stap 2: om 10 voor 1 moet ik de opstapper bij het Station in Sneek halen en die moet ik een uur van tevoren reserveren. Dit is een buslijn - ook wel 'belbus' genoemd - waarbij het vervoer geregeld wordt door een taxibedrijf, in ieder geval als er weinig mensen zijn. Dit is de enige manier om bijtijds terug te komen in Scharnegoutum.
Tegen 12 uur zie ik een geschikt steigertje en ik bedenk dat ik maar beter hier kan uitstappen. Ik moet nog inpakken en een stuk lopen en anders ben ik te laat. Het blijkt dat ik 34 minuten lopen van het station verwijderd ben. Dus langer dan een uur en 40 minuten varen zit er niet in vandaag. Wanneer ik aan land ben gekomen maak ik dus nog een wandeling door Sneek op een lange rechte weg, parallel aan het spoor.
Om 10 over half 1 ben ik bij de halte en ik kan nog niet eens een boterham wegwerken als er een oudere dame in een taxi mij komt ophalen en me terug brengt naar Scharnegoutum. Aldaar neem ik de kortste weg (ik ben er al een beetje bekend, zo langzamerhand) naar de straat 'Trekskûte', waar mijn auto staat.
Plotseling kom ik voor een hek te staan, want er wordt gebouwd. Een aardige meneer, die in de tuin staat vertelt me dat ik het hek zo open kan doen.
In de auto verwissel ik mijn pedelvest voor een netter vestje voor in de schouwburg. Mijn broek is een beetje nat geworden en zal ik straks bij de toiletten wel omwisselen. Na deze korte, mooie tocht rijd ik dus terug naar Leeuwarden en ben mooi op tijd voor het concert.