Elfstedentocht Dag 6: Woudsend-Sloten

28 mei 2026 - Groningen, Nederland

20260528_0923201000041122

Het is bijna een jaar later, 24 augustus 2025 om precies te zijn, als ik weer terug ben bij de houtzaagmolen ' de Jager'. Mijn betovergrootvader Gerrit Bakker was houtzaagmolenknecht in Woudsend. Echter is het niet bekend bij welke molen, er was er nog een, maar die bestaat niet meer. Maar het is een leuk gedachte dat hij op deze plek, waar ik weer te water ga, gewerkt heeft.

Tenminste, ik hoop hier weer te water te gaan, de vorige keer was er niemand. Echter staat er nu een hek voor en lopen er allemaal kinderen en ouders met grote tassen rond. Het blijkt dat zeilschool 'Het Molenhuis' hier nu is, waar zeilkampen worden georganiseerd voor de jeugd. Ik weet niet of dat nu voor het eerst is, of dat het elk jaar gebeurt.

Tja, ik mag daar dus niet het water in! Een aardige jongeman gaat het nog voor me vragen, maar het is nu verboden terrein. Dus ga ik maar via een zwemtrapje vlakbij het water in. Het lukt, maar wat een hoop gedoe :-(.

Het valt mij op dat er vooral veel boten varen met westerlingen er op. Friese accenten zijn in Woudsend ver te zoeken, overal klinkt nogal bekakt Nederlands. Ook aan de kinderen van de zeilschool is duidelijk te horen dat ze niet uit het noorden komen. Het dorp lijkt, zo midden in de zomervakantie, overspoeld met watersporters. Vervelend voor de oorspronkelijke inwoners lijkt me. Arme Gerrit zal zich omdraaien in zijn graf als hij het wist. Maar ja, ik ben hier zelf natuurlijk ook als toerist, al is mijn boot wat kleiner.

1000041123100004112410000411261000041125

Intussen is de zon er aardig doorgekomen. Ik heb me goed ingesmeerd en heb mijn zwemvest aan. Op het Slotermeer vaar ik van boei naar boei. Het waait toch iets harder dan voorzien. Het kost mijn 1 uur en een kwartier om het meer over te steken. Van Woudsend naar Sloten kost me ruim twee uur. Maar ik heb de wind mee al komt die ook wat van de zijkant.

100004112810000411291000041137

Na wat heen en weer varen door Sloten (echt heel klein), vind ik een geschikt aanlegplaatsje, vanwaar ik naar het hotel ga waar ik een kamer heb geboekt. Het is een wat ouderwets klein hotel, de kamer is erg klein, maar verder prima. Helaas is mijn broek nat geworden van al dat gegolf. Ik hoop dat hij opdroogt, ik heb wel een andere broek bij me, maar die is minder geschikt voor in de packraft.

1000041127100004113210000411311000041136

Sloten is een schattig middeleeuws dorpje, nou ja, stadje natuurlijk, met een kanon op de stadswal. Ik ga op het terras van een van de restaurantjes aan de gracht zitten voor mijn avondeten. Er zijn heel veel boten die hier hebben aangelegd voor de nacht. Geen wonder dat het een favoriet plekje is. Daarom lopen de restaurantjes hier ook goed, denk ik. Na een prima maaltijd ben ik koud geworden en duik lekker op tijd mijn bed in zodat ik fit genoeg ben voor de volgende etappe morgen. En dit is stad nummer 3!